Sinds 1970 werd de vogel al regelmatig waargenomen in Nederland en sinds enige tijd kan deze bijzondere vogel rond het Veluwemeer worden gespot.
In het Veluwemeerkustgebied heeft deze vogel zijn ‘roestboom’ waar hij rust en vanaf veilige hoogte alle bewegingen in de omgeving scherp in de gaten houdt. Met enige regelmaat wordt hij, sinds de zomer van 2014, daar gespot.
Met wat geluk kun je hem ook spontaan tegenkomen wanneer hij vlak boven je, jij peddelend in je kajak, het water afspeurt naar voedsel. En dat is een imposant gezicht weet ik inmiddels door eigen waarneming. Op amper 20 meter hoogte zweefde de vogel minutenlang boven mijn hoofd, ik zijn ogen zien draaien in de kassen. Wat mij opviel was zijn lange nek, krachtige grote kop en de enorme en krachtige snavel. Indrukwekkend was het om vlak boven je deze imposant grote roofvogel, speurend naar voedsel, met zijn kop te zien draaien. Met een glijvlucht liet hij zich wegvoeren op de wind.
Vanwege zijn immens grote vleugels, met een spanwijdte tot 245 m, wordt hij ook wel ‘vliegende deur’ genoemd.
Voor het eerst sinds prehistorische tijden broedt hetzelfde paar zeearenden, sinds 2006, in een boom in het oostvaardersplassengebied. Inmiddels zijn er twee nesten in de Biesbosch. Éen paar leeft bij het Lauwersmeer, een ander paar nestelt bij het ketelmeer. In hun leefgebied bouwen ze meerdere nesten waaruit er één wordt gekozen om de eieren uit te broeden. Wellicht nestelt deze vogel binnenkort ook ten noorden van Harderwijk? Maar dat wordt bepaald door het aanbod van voldoende voedsel, voldoende ruimte en vooral rust.
Volwassen vogels zijn grotendeels standvogels, maar vogels uit Noordoost-Europa trekken ’s winters zuidwaarts. Ieder jaar overwinteren tientallen vogels, niet alleen in Flevoland, maar ruim verspreidt over Nederland.
De zeearend, want daar gaat het over, is een vogel van formaat. Je kunt hem waarnemen in zijn vlucht, op de grond en zelfs staande in ondiep water. Grijpt zijn voedsel van het wateroppervlak of duikt zelfs onder water. Vaker berooft hij andere vogels van hun voedsel en slaat konijnen, hazen en andere zoogdieren.
Met groot gemak slaat deze vogel een gans uit de lucht, wanneer hij vliegend over een groep ganzen onrust veroorzaakt en, in de ontstane onrust, meestal de laatst opvliegende gans grijpt met zijn enorme klauwen.
Het geluid dat de zeearend voortbrengt is een blaffende roep in de buurt van het nest of tijdens de balts. Soms is het geluid een spechtachtig kjeu kjeu kjeu en een zacht ko ko ko.